“Zoals de dag uit de nacht treedt, treedt het leven uit de dood er is liefde die niet sterft.”

rouwbegeleiding
rouwen

Wat is rouwen nu eigenlijk?

Verlies en verdriet staan om de hoek in ieders leven. Daarom wil ik graag wat meer uitleggen over rouwen. In de rouwbegeleiding die ik bied, neem ik de theorie over rouwen mee omdat ik erin geloof dat je door dit soort inzichten ook weer verder geholpen wordt in jouw eigen rouwproces.

Rouwen is proberen weer in balans te komen, proberen het grote gemis te verweven in je leven zodat je het leven weer stap voor stap  op kan pakken.

Bij verlies denk je al snel aan het overlijden van iemand, maar er zijn nog meer verliessituaties die je intens verdrietig kunnen maken. Denk aan een echtscheiding, kinderloosheid, het verlies van een onbezorgde jeugd, verlies van gezondheid, het verliezen van je baan of het gemis van je geboorteland.

Wat is “gezonde” rouw?

Bij gezonde rouw is de opvatting dat er een slingerbeweging is tussen enerzijds bezig zijn met het verlies en anderzijds bezig zijn met het herstel in een wereld die is veranderd. Daarom is een “slingerbeweging” noodzakelijk, die brengt ons enerzijds bij het verlies en biedt ons anderzijds regelmatig een snipperdag of snipperuur om weer te kunnen opladen. Die slingerbeweging maken kinderen van nature gemakkelijker dan volwassenen. Ze spelen, en zoeken afleiding om dan plotseling weer intens verdrietig te zijn. Volwassenen kunnen afleiding zoeken in werk, sport of hobby.

Aan de ene kant staan we voor de taak om de realiteit van het verlies aan te nemen in ons leven en aan de andere kant hebben we de taak om de realiteit van de veranderde wereld aan te nemen. Het gaat er daarbij om je eigen slingerbeweging te vinden die ervoor zorgt dat je niet in je emoties verdrinkt, maar dat je zo ook niet verdringt. Dan hebben we te maken met gezonde rouw.

rouwen

rouw van jou

Verdriet draait om liefde. Als je van iemand houdt, met iemand sterk verbonden bent, doet het verbreken van deze band pijn.

Daarbij is rouwen uniek voor elke persoon. Hoe je verlies ervaart, wordt mede bepaald door jouw persoonlijke ervaringen, jouw relatie met de overledene, de leeftijd waarop de persoon overlijdt en de eigen levensomstandigheden.

Tevens is het belangrijk om je te realiseren dat het niet uitmaakt hoe lang het geleden is dat je het verlies geleden hebt. Soms kom je er pas na maanden of jaren achter dat je vast zit in jouw rouwproces en ervaar je geen vooruitgang in het verweven van het verlies in jouw leven.

Wat belangrijk is om te weten dat verdriet en gemis niet overgaan. Je leert er mee leven. Met de dood eindigt een leven maar niet de band. Iemand van wie je hebt gehouden, blijft altijd een deel van je leven. Het gemis kan op cruciale momenten weer de kop opsteken en je verdriet kan pieken op onverwachte momenten. Door rouwen leer je te overleven en uiteindelijk weer van het leven te genieten.

Ook al gaat verlies nooit over, het goede nieuws is dat verdriet niet verpletterend en eindeloos hoeft te zijn. Hoe bang je ook bent voor de pijn, de meeste mensen zijn voldoende veerkrachtig om het te boven te komen en vinden opnieuw hun evenwicht.

Wil je meer lezen over rouw

door Manu Keirse

Al jaren is dit het basisboek over rouw. Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onbelicht blijven, zoals verlies van gezondheid of van werk. Het boek biedt troost en inzichten aan mensen in rouw en is verhelderend voor mensen die hen bijstaan.

door Gijs van der Zanden

Prachtig boek over het verlies van ouders als twintiger. De schrijver neemt je mee in zijn persoonlijke proces en alles wat de wereld afvuurt op iemand die zijn ouders is verloren, Het boek leest heel vlot als een roman, en vertelt een prachtig verhaal over verlies in dn de context van een door geluk en succes gerichte maatschappij

door Floortje Agema

Dit boek is een aanrader voor iedereen die van mooie gedichten en verhalen houdt. Floortje heeft de gave van het woord en in korte verhalen en gedichten neemt ze je mee in de wereld die jong en oud betreden na een verlies.

door Tim Overdiek en Wim van Lent

De ervaring leert dat mannen vaak anders omgaan met verlies als vrouwen. Dit boek zit vol waardevolle lessen en inzichten aangevuld met prachtige interviews van bekende Nederlandse mannen over hun verlies.

door Manu Keirse

Het is een boekje over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Het is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf door de mooie gedichten, illustraties en een stukje theorie over verlies.

door Geerteke van Lierop

In dit boekje wordt het intense verlies beschreven van Geerteke’s grote liefde. Ze neemt je mee in haar gevecht dit verlies, gemis en verdriet te overleven. De verhalen zijn persoonlijk, eerlijks en puur en worden afgewisseld met mooie gedichten. Het bijzondere aan het boek is dat je weer hoop krijgt en weer licht ziet aan het einde van de horizon.

rouwbegeleiding

Ik weef jou

ik weef de tranen in mijn leven
ik weef de trots in alle dagen
ik weef de pijn in zachte strengen
ik weef jou, in alle lagen

wie je was, wie je zult blijven
hoe je kijkt en hoe je lacht
wat je gaf en wat ik leerde
weven zal ik, alles wat je bracht

ik weef het missen, en het dragen
ik weef de liefde die is gebleven
ik weef jou met zorg en aandacht
in alle draden van mijn leven

van Floortje Agema - uit: 'Jij wordt gekend'

rouwbegeleiding